Dostupni linkovi

Hrvatska: Građanska neposlušnost zbog rekordne cijene goriva


Od ponoć će u Hrvatskoj znatno poskupiti gorivo. Nova cijena eurosupera 95 bit će 10,46 kn, eurosupera 100 čak 11,02 kn. Eurodizel će poskupiti na 9,94 kn, a plavi dizel na 6,36 kn.

Inače, prije nekoliko dana u hrvatskom se internetskom prostoru pojavila nova inicijativa.

Grupa anonimnih građana okupljenih na Facebooku poziva sve građane RH da 22. veljače na 24 sata sudjeluju u bojkotu benzinskih crpki te tako pokažu nezadovoljstvo cijenama naftnih i benzinskih derivata, ali i time zadaju udarac naftnim kompanijama u poslovanju.

Iako su neki građani ispočetka bili skeptični da je moguće poljuljati poslovanje naftnih divova jer ako ne tankam danas, morat ću dan prije ili poslije, prava je istina u tome da se masovnim bojkotom na burzama stvara nepovjerenje među ulagačima zbog nestabilna poslovanja, stoji u priopćenju objavljenom na stranici inicijative na Facebooku.

Podsjećaju da je u lipnju 2008. prosječna cijena barela sirove nafte na mjesečnoj bazi iznosila rekordnih 130.28 dolara. Godina 2008. je bila rekordna po visokim cijenama sirove nafte, ali i njezinoj realnijoj cijeni u maloprodaji. Cijena barela na američkom tržištu trenutačno je oko 99 dolara, a londonskoj burzi 117 dolara.
XS
SM
MD
LG