Dostupni linkovi

Putin najavio stvaranje nove vojske Rusije


Premijer i predsednički kandidat Vladimir Putin najavio je stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije.

U autorskom tekstu provladinog dnevnog lista "Rosiskaja gazeta", Putin je ocenio da je razvojni potencijal bivše vojne strukture SSSR potpuno iscrpljen i da je dalje oslanjanje i ulaganje u nju besmisleno.

U članku "Biti snažan, garancija za bezbednost Rusije", Putin je izneo planove za stvaranje nove profesionalne i visoko obučene ruske armije i analizirao odnose u svetu, ističući i da ni pod kojim uslovima Rusija neće odustati od potencijala strateškog odvraćanja i da će ga dodatno ojačati.

Putin je naveo da je usvojen i da će biti sproveden program razvoja i modernizacije oružanih snaga i vojne industrije, kao i da će u tu svrhu biti uloženo 575 milijardi evra tokom ove decenije.

"Ovo nije militarizacija ruskog budžeta. Zapravo, novac koji ćemo da izdvojimo je plaćanje računa za godine kada su vojska i mornarica hronično malo finansirani, dok su druge zemlje uvećavale svoju vojnu snagu", istakao je Putin.

Ruski premijer je naveo da do 2020. godine procenat novih oružja u armiji Ruske federacije treba da bude najmanje 70.

On je najavio da će armija raspolagati sa 400 novih interkontinentalnih balističkih raketa, 20 podmornica, 50 brodova, 100 satelita, 600 aviona, uključujući one pete generacije, 28 raketnih pukova sa sistemima S-400, 2.300 tenkova i 17.000 modernih vozila.
XS
SM
MD
LG