Dostupni linkovi

Marokanci proslavili godišnjicu "Arapskog proleća"


Stotine Marokanaca obeležilo je juče prvu godišnjicu reformskog pokreta, nastalog u okviru "arapskog proleća", usred poziva da se u kraljevinu na severozapadu Afrike uvedu demokratske promene.

Prema izveštajima novinara, povodom godinu dana od osnivanja "Pokreta 20. februar" na ulice Rabata izašlo je oko 1.000 ljudi, dok se u drugom gradu po veličini Kazablanki okupilo oko 2.000 ljudi.

Zvaničnici, međutim, tvrde da se u celoj zemlji tim povodom okupilo oko 1.000 demonstranata. Istovremeno, u Rabatu je, u blizini zgrade parlamenta, održan kontramiting čiji su učesnici nosili slike kralja Mohameda VI.

Dok su u masovnim protestima u Tunisu i Egiptu prošle godine svrgnuti dugogodišnji vladari, marokanski kralj sprečio je širenje protesta u svojoj zemlji, ponudivši ustavnu reformu kojom su ograničena njegova skoro apsolutna ovlašćenja.

Pokret za reforme u Maroku izgubio je veliki deo podrške u decembru kada su se iz njega povukli umereni islamisti Partije pravde i razvoja, koja je osvojila većinu poslaničkih mesta na izborima u novembru.

Pokret, koji čine radnici i studenti, traži da se suzbije korupcija i uspostavi monarhija slična onoj u Španiji.
XS
SM
MD
LG