Dostupni linkovi

Grčka: Policija čuva parlament od demonstranata


Grčka policija za razbijanje demonstracija raspoređena je večeras oko zgrade parlamenta u Atini, tokom novih demonstracija protiv mjera štednje uoči razgovora u Briselu o isplati novog paketa pomoći od 130 milijardi eura, kako zemlja ne bi bankrotirala.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred parlamenta u popodnevnim satima. Demonstracije održane prije sedam dana prerasle su u nasilje u kojem su u centru grada paljene zgrade.

"Mjere štednje teško pogađaju penzionere. Ne možemo samo da sjedimo i ne činimo ništa", izjavio je penzionisani radnik državne elektrodistribucije Kostas Senakis (70), čija će mjesečna penzija biti ponovo umanjena poslije jučerašnje vladine odluke.

Grčka se nada da će na sutrašnjem sastanku u Briselu biti usvojen paket pomoći koji bi spriječio bankrotiranje države 20. marta, kada za naplatu prispijevaju dugovi prema stranim kreditorima.

Izvor iz grčke Vlade potvrdio je da je premijer Lukas Papademons danas otputovao u Brisel uoči sutrašnjih razgovora, ali nije rekao s kim će se sastati.
XS
SM
MD
LG