Dostupni linkovi

Istraživanje: Grci za ekonomsku krizu u zemlji krive svoje vlasti


Velika većina anketiranih Grka (81,8 odsto) smatra da su ekonomsku krizu Grcke skrivile domaće vlade, 9,3 odsto kaže da je kriza posledica "tržišta i špekulanata", dok 6,1 smatra da su odgovorni "Evropljani i MMF".

Prema rezultatima ankete grčkog instituta Mark u 1.013 domaćinstava širom Grčke, samo 19,6 odsto ispitanika je za izlazak Grčke iz zone evra, piše atinski list "Etnos". Oni su za ponovno uvođenje drahme koju je Grčka koristila do 2002. godine kada je prišla zoni evra.

Tri četvrtine Grka - 75,9 odsto je za "evropsku perspektivu" svoje zemlje i ne podržava njen izlazak iz zone evra, uprkos oštrim zahtevima poverilaca - Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), utvrđeno je anketom čiji je rzultat objavljen danas.

Manje od polovine ispitanika - 48,4 odsto, nada se da će Grčka ostati u zoni evra ukoliko uspe program "ozdravljenja ekonomije" koji diktiraju EU i MMF, dok 39,3 odsto u to ne veruje.

Dve trećine anketiranih (66,5 odsto) želi da program EU i MMF uspe, dok 60 odsto smatra da bi Grčka bila u opasnosti od bankrota da prošle nedelje u Parlamentu taj program nije odobren.
XS
SM
MD
LG