Dostupni linkovi

Mediji: Gašenje OHR u BiH


Proces gašenja Kancelarije visokog predstavnika mogao bi da počne u aprilu, kada se očekuje da bi za BiH mogao da stupi na snagu SPP sa EU, piše dnevni list Avaz pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Pozivajući se na diplomatske izvore, Avaz piše da će stupanjem na snagu tog sporazuma, BiH konačno moći da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji, zbog čega više ništa neće stajati na putu gašenju OHR.

Budući da su u Parlamentu BiH nedavno usvojeni zakoni o državnoj pomoći i o popisu stanovništva, da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, od vlasti u BiH se, kako je navedeno, očekuje da usklade Ustav s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odnosno da implementiraju presudu Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".

Potrebno je još pojasniti da gašenje OHR-a neće ujedno značiti i ukidanje funkcije visokog predstavnika, koja je dejtonska kategorija. Prema raspoloživim informacijama na koje se poziva "Avaz", ovu funkciju i dalje bi obavljao Valentin Incko čije bi sedište bilo u Briselu.
XS
SM
MD
LG