Dostupni linkovi

Srbija: Poodignute optužnice zbog nabavke vakcina


Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i troje njenih saradnika zbog sumnje da su nelegalnom nabavkom vakcina protiv "svinjskog gripa" krajem 2009. oštetili državni budžet za oko 1,25 miliona evra.

Osim Vukajlovićeve optuženi su i bivša direktorka "Jugohemije" Smiljka Mileusnić-Adžić, direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravar i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Prema njegovim rečima, optužnica je podignuta 14. februara, a svi se terete za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Odlukom krivičnog vanpretresnog veća suda na predlog tužilaštva, svim optuženim je produžen pritvor zbog posebno teških okolnosti izvršenja krivičnog dela koje su dovele do uznemiravanja javnosti.

Vukajlovićeva, Gravar i Pavićević uhapšeni su 19. septembra, dok je Mileusnić-Adžić koja je rođena sestra bivše potpredsednice kompanije "Delta" Milke Forcan, uhapšena tri meseca kasnije.
XS
SM
MD
LG