Dostupni linkovi

Letonija na referendumu odbacila ruski kao drugi zvanični jezik


Građani Letonije su na referendumu velikom većinom glasova odbacili predlog da ruski bude drugi zvanični jezik u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Na 50 odsto prebrojanih glasova, oko 78 odsto izašlih birača je glasalo protiv promene ustava koja bi omogućila da ruski bude drugi zvanični jezik.

Pripadnici manjina, od kojih je ruska najveća, i pre izjašnjavanja su priznali da praktično nemaju šanse za uspeh, ali su se nadali da će velikim brojem glasova "za" primorati vladu desnog centra da počne dijalog s nacionalnim manjinama koje 20 godina od sticanja nezavisnosti Letonije nisu uspele da imaju predstavnike u vladi.

Mnogi Letonci, koji ruski jezik smatraju jezikom bivših okupatora, referendum su smatrali pokušajem zadiranja u nezavisnost zemlje. Takođe postoji bojazan da Moskva nastoji da proširi uticaj preko manjine koja govori ruskim jezikom.

Prema aktuelnom zakonu, svako ko je došao u Letoniju za vreme Sovjetskog Saveza ili su mu roditelji tada došli, nema državljanstvo i mora proći ispit iz letonskog jezika da bi dobio status građanina.

Letonija ima oko 2 miliona stanovnika, a oko 300.000 ljudi nema status građanina.
XS
SM
MD
LG