Dostupni linkovi

Berlinale: Zlatni medvjed za film "Cezar mora umrijeti"


Zlatni medvjed, nagrada za najbolji film Berlinalea, dodijeljen je filmu Cezar mora umrijeti talijanskih redatelja, braće Paola i Vittoria Tavianija, objavio je predsjednik žirija ovogodišnjeg Berlinalea, britanski redatelj Mike Leigh.

Cezar mora umrijeti u poludokumentarnom stilu prati skupinu zatvorenika u rimskom zatvoru Rebibbia prilikom pripreme Shakespearove drame Julije Cezar za zatvorsku pozornicu. Redatelji 80-godišnji Paolo i dvije godine stariji Vittorio Taviani zahvalili su se na dodijeljenoj nagradi te su uputili pozdrave zatvorenicima koji su sudjelovali u stvaranju filma.

Na dodjeli nagrade u glavnoj kino dvorani Berlinalea, Berlinale Palastu, Srebrnog medvjeda - veliku nagradu žirija dobio je mađarski redatelj Bence Fliegauf za svoj film Samo vjetar koji temetizira nasilje nad Romima u Mađarskoj, javlja Hina.

Srebrni medvjed za režiju dodijeljen je filmu Barbara, njemačkog redatelja Christiana Petzolda, koji je slovio i kao jedan od najvećih favorita.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je Rachel Mwanza za ulogu u kanadskom filmu Rebelle, a za mušku Mikkel Boe Foelsgaard za ulogu u danskom filmu Kraljevska afera. Istom filmu dodijeljn je i Srebrni medvjed za najbolji scenarij kojeg su zajednički potpisali Rasmus Heisterberg i Nikolaj Arcel.

Prije toga je objavljeno da je film srpskog redatelja Srđana Dragojevića, Parada, i dokumentarni film "Marina Abramovic: The Artist is Present" dobili su glavnu nagradu publike u festivalskoj sekciji Panorama.

62. Berlinale je otvoren 9. veljače a završava 19., danom rezerviranim za projekcije za široku publiku. Tijekom festivala u 13 sekcija prikazano je gotovo 400 filmova.
XS
SM
MD
LG