Dostupni linkovi

Burns na Kosovu potvrdio podršku SAD-a vlastima u Prištini


Zamenik američke sekretarke William Burns izjavio je u subotu u Prištini da će SAD nastaviti da pružaju podršku Kosovu na unutrašnjoj, regionalnoj i međunarodnoj sceni i da neće podstaknuti Kosovo na ni jedan korak koji bi naneo štetu kosovskoj nezavisnosti.

Burns je to izjavio tokom sastanka sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga, a kome su prisustvovali i zamenik pomoćnika državne sekretarke Philip Reeker i američki ambasador na Kosovu Cristopher Dell, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

U saopštenju se dodaje se da je Burns rekao da SAD podržavaju Kosovo u svim procesima i da su zainteresovani za napredak na celom Balkanu.

Predsedništvo prenosi da je predsednica Jahjaga tom prilikom pozdravila volju EU da postigne napredak na sledećoj rundi dijaloga, koja će biti o regionalnom predstavljaju Kosova, ali je naglasila da predlozi moraju biti takvi da ne dovode u pitanje državnost Kosova.

Ona je dodala da su Kosovo i Srbija angažovane u dijalogu kao dva ravnopravna i nezavisna subjekta, navodi se u saopštenju.

Jahjaga je naglasila da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da se treba tretrati ravnopravno sa svim zemljama u regionu.

Predsednic Kosova je takođe rekla da su učinjeni konkretni koraci za postizanje stabilnosti na Kosovu, te je naglasila da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje za opštine na severu Kosova, gde inače srpske paralelne strukture i kriminalne srpske mreže ometaju njegovo sprovođjenje. Ona je dodala da i mešanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova predstavlja ometnju.

Jahjaga je izjavila da Srbija mora da ispuni svoje obaveze tako što će se angažovati za regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.
XS
SM
MD
LG