Dostupni linkovi

Irak pojačao bezbjednost duž granice sa Sirijom


Irak je pojačao bezbjednost duž granice sa Sirijom poslije izvještaja o krijumčarenju oružja u Siriju, gdje je predsjednik Bašar al Asad suočen sa oružanom pobunom.

Iračka Vlada, koju predvode šiiti, strahuje da bi nemiri iz Sirije mogli da se prenesu na iračku stranu granice dužine 600 kilometara i poremete osjetljive međuvjerske odnose u graničnim mjestima.

Irački šiiti strahuju da bi svrgavanjem Asada, koji pripada jednoj šiitskoj sekti, na vlast došli suniti. Irački zvaničnici i trgovci oružjem izvijestili su o povećanju dopremanja oružja sunitskim muslimanskim pobunjenicima u Siriji.

Kancelarija premijera Nurija al Malikija saopštila je da su "preduzete neophodne mjere radi jačanja kontrole nad granicom sa Sirijom, na kojoj se dešavaju turbulencije koje ohrabruju infiltriranje i sve vrste krijumčarenja, naročito oružja".

Lider Al kaide Ajman al Zavahri podržao je pobunu portiv Asada, u kojoj je, prema podacima UN, od početka nemira prije 11 mjeseci poginulo više od 5 000 ljudi.

Odnosi između Sirije i iračkih vlasti, koje imaju podršku SAD, drastično su se pogoršali kada je Bagdad optužo Damask da ne čini dovoljno na sprečavanju ulaska boraca iz Sirije u Irak tokom vjerskog nasilja u Iraku 2006. i 2007. godine.
XS
SM
MD
LG