Dostupni linkovi

Češka: Susret predsjednika Klausa, Tadića, Josipovića i Gašparoviča


Češki predsjednik Vaclav Klaus i predsjednici Srbije Boris Tadić, Slovačke Ivan Gašparovič i Hrvatske Ivo Josipović razgovaraće danas u dvorcu Lani, nedaleko od Praga, o evropskim temama, saopšteno je iz Klausovog kabineta.

Očekuje se da će glavne teme dvodnevnih razgovora biti proces evrointegracija Srbije i Hrvatske, iskustva koja Češka i Slovačka mogu da prenesu po tom pitanju, kao i regionalna saradnja kao način da se brže stigne do cilja - punopravnog članstva u EU.

Klaus, Tadić, Gašparovič i Josipović okupiće se u rezidenciji češkog predsjednika danas, tokom prijepodneva, a zatim će sjesti za pregovarački sto, prenose češki mediji. Potom je planirana večera, nakon koje će se Tadić vratiti u Srbiju.

Klus, Gašparovič i Josipović prenoćiće u dvorcu Lani, a sutra će odati počast prvom čehoslovačkom predsjedniku Tomašu Masariku.

Hrvatska se priprema za ulazak u EU, a iste aspiracije ima i Srbija. I Klaus, mada poznat kao evroskeptik, i Gašparovič snažno podržavaju članstvo balkanskih država u Uniji.
XS
SM
MD
LG