Dostupni linkovi

Hejg: Iran će izazvati novi hladni rat


Iran pokušava da razvije nuklearno oružje i ako u tome uspije to će pokrenuti proces opasnog širenja nuklearnog oružja na cijelom Bliskom istoku, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg u intervjuu za "Dejli telegraf".

On je upozorio da će iranske aspiracije u potrazi za oružjem za masovno uništenje izazvati novi hladni rat, koji će predstavljati veću opasnost od mogućeg nuklearnog konflikta čak i od sukoba između SSSR-a i Zapada.

"Iranci očigledno nastavljaju da rade na programu nuklearnog naoružanja. Ako u tome uspiju i druge zemlje na Bliskom istoku želeće isto", rekao je Hejg.

On je dodao da bi to bila propast u svjetskim okvirima, jer bi počela trka u naoružanju sa svim destabilizirajućim efektima na Bliskom istoku, bez ikakvih bezbjednosnih mehanizama.

U Izraelu je u toku javna rasprava o tome da li treba napasti Iran i spriječiti ga u razvoju nuklearne bombe, a tenzije između dvije zemlje porasle su od napada na izraelske diplomate u inostranstvu i nedavnog ubistva iranskog nuklearnog naučnika.

"Želim da jasno kažem da mi ne zastupamo vojnu akciju. Mi podržavamo dvostruku strategiju sankcija i pritiska, sa jedne i pregovora sa druge strane", rekao je on.

On je dodao da sada niko ne podržava ideju napada na Iran.

Iran tvrdi da je proces obogaćivanja uranijuma isključivo u civilne svrhe, ali Zapad vjeruje da Teheran razvija nuklearno oružje.o bi se osigurala veća bezbjednost.
XS
SM
MD
LG