Dostupni linkovi

Burns: SAD podržavaju kandidaturu Srbije za EU


SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u narednih nekoliko nedjelja može postići, izjavio je večeras u Beogradu zamjenik američkog državnog sekretara William Burns.

"Mada mi (SAD) nemamo pravo glasa u Uniji, učinićemo sve što je u našoj moći da ohrabrimo tu odluku. Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti sve obaveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo da obezbijedi status kandidata", kazao je Burns za RTS.

Upitan da li u te napore i obaveze spada i plan u četiti tačke (za rješavanje kosovske krize), koji je ponudio predsjednik Srbije Boris Tadić i šta misli o njemu, Burns je rekao da nije bilo prilike da se detaljno razgovara o tome.

Burns je rekao da SAD smatraju da taj plan odražava privrženost Srbije dijalogu, koji krči put poboljšanju života građana u regionu.

"Mislimo da je to važan i pragmatičan pristup problemu. Ovoga puta moj cilj je bio srednjoročni, korak da se dobije status kandidata koji bi otvorio nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU već i odnosima sa SAD", kazao je Burns.

Kako je RTS javio Burns se danas u Beogradu sastao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministrima ekonomije i odbrane Nebojšom Ćirićem i Draganom Šutanovcem.
XS
SM
MD
LG