Dostupni linkovi

Deripaskina kompanija traži pretvaranje duga KAP-a u akcije


Kompanija ruskog milijardera Olega Deripaske En plus grup tražila je od Crne Gore da dozvoli zajedničkom preduzeću KAP da konvertuje dug u akcije, javila je agencija Blumberg (Bloomberg).

En plus prihvata potpunu konverziju duga Kombinata aluminijuma Podgorica, uključujući 86 miliona evra koje duguje tom ruskom preduzeću, ako se vlada saglasi na "slične konverzije" duga prema drugim povjeriocima, saopštila je danas ruska kompanja.

Vlada i En plus posjeduju po 29,3 udela u KAP-u. Ta kompanija se kod tri strane banke uz državne garancije zadužila 132 miliona evra, a prva rata duga prema Dojče banci od 22 miliona evra već je dospjela na naplatu.

Vlada je prihvatila vraćanje tog duga i u pregovorima sa ostala dva kreditora - mađarskom bankom OTP i ruskom VTB, pokušava da odloži vraćanje preuzetih obaveza u iznosu od 110 miliona evra.

Vlada je naložila Ministarstvu ekonomije da pokrene proceduru preuzimanja KAP-a i od Skupštine Crne Gore traži podršku za svoj plan očuvanja proizvodnje alumijuma i pripreme novog tenedera.
XS
SM
MD
LG