Dostupni linkovi

Burns u Sarajevu: Podrška SAD Zapadnom Balkanu


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović primili su u petak u Sarajevu zamjenika državne tajnice Sjedinjenih Američkih Država Williama Burnsa, saopćeno je iz Predsjedništva.

Burns je izrazio podršku i posvećenost SAD-a napretku Bosne i Hercegovine na njenom euroatlantskom putu.

Posebno je istakao da je formiranje Vijeća ministara BiH idealna prilika za Bosnu i Hercegovinu da nastavi sa ispunjavanjem obaveza u vezi s Akcionim planom za članstvo te izrazio očekivanje da će biti postignut daljnji napredak u rješavanju pitanja vojne imovine pred predstojeći samit NATO-a u Chicagu.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju države Zapadnog Balkana na putu euroatlantskih integracija i da su čvrsto posvećene evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je rečeno, ova posjeta je prilika da se izrazi podrška SAD-a Bosni i Hercegovini u njenom daljnjem napretku i prosperitetu, ali i podrška stabilnosti Zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da postoji konsenzus u Predsjedništvu BiH o evropskim integracijama kao osnovnom multilateralnom vanjskopolitičkom prioritetu Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG