Dostupni linkovi

Varga:Vlada Srbije mogla protiv referenduma


Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za evropske intergracije Laslo Varga izjavio je da je Vlada Srbije mogla da spreči održavanje referenduma na sjeveru Kosova.

On je dodao da je način za to bilo raspuštanje lokalnih organa vlasti."Vlada ima na raspolaganju pravna sredstva da raspusti lokalne samouprave koje funkcionišu protivzakonito. Ove korake je, da je htjela, mogla da preduzme u vezi sa raspisivanjem referenduma, ali nije to učinila iz političkih razloga", ocenio je Varga u intervjuu za današnji Mađar so.

Varga je podsjetio da je Vlada Srbije, iako proteklih nedelja nije podržavala referendum, od ljetos "izričito i prećutno" podržavala otpor na sjeveru Kosova, odnosno barikade.

Varga je ocijenio da će referendum na sjeveru Kosova uticati u minimalnoj mjeri na odluku Evropske unije o davanju statusa kandidata Srbiji jer nisu u neposrednoj vezi sistem kriterijuma za to i referendum.

"Postoji, međutim, jedan mnogo veći problem od ovoga, a to je da će, ukoliko Srbi sa sjevera Kosova zaista budu insistirali na rezultatu referenduma, to onemogućiti sprovođene jednog ranijeg sporazuma Beograda i Prištine", rekao je Varga.
XS
SM
MD
LG