Dostupni linkovi

Osude napada na turski list Zeman


Međunarodni institut za medije (IPI) osudio je danas napade na prostorije turskog dnevnika "Zaman" u Parizu i u njemačkom gradu Kelnu, za koje su navodno odgovori pripadnici zabranjene Kurdistanske radničke (PKK).

"Zaman" je objavio da je grupa od 15 pristalica PKK, sa maskama preko lica, ušla u dopisništvo u Parizu i prijetili zaposlenicima, razbili prozore, uništili namještaj, televizore i kompjuetere, navodi se u zajedničkom saopštenju Instituta i Medijske organizacije za južnu i istočnu Evropi (SEEMO).

Agencija AFP javila je da su nepoznata lica zapalila dopisništvo "Zamana" u Kelnu i da je policija uhapsila dvije osobe, starosti 17 i 22 godine.Agencija navodi da je meta napada bio i jedan kafić u turskoj zajednici u Kelnu.

Portparol policije u Kelnu rekao je agenciji France pressu da su napadači uzvikivali "tipične PKK slogane" u oba napada u gradu, a policija nije odbacila povezanost sa PKK.

"Osuđujemo ove napade i nadamo se da će njemačke i francuske vlasti sprovesti brzu, transparentnu i potpunu istragu u kojoj će se pronaći odgovorni", rekao je šef odjeljenja za slobodu štampe pri IPI Antoni Mils.

On je dodao da je apsolutno neprihvatljivo pribjegavati nasilju protiv novinara da bi se izrazilo političko neslaganje sa njima.

Portparol lista "Zaman" rekao je da je napad u Parizu treći na njihovo dopisništvo u posljednjih šest mjeseci.List je optužio pristalice PKK za prethodne napade na njihova dopisništva u Londonu, Beču i Cirihu.
XS
SM
MD
LG