Dostupni linkovi

Čarli Čaplin – misteriozni komičar


Pravo ime i mjesto rođenja čuvene zvijezde nijemog filma Čarlija Čaplina prikriveno je velom misterije, zaključila je britanska tajna služba poslije istrage američkih tvrdnji da je Čaplin bio simpatizer komunista.

Kako prenosi Rojters, američki FBI zatražio je 1952. od britanskih MI5 agenata da provjere porijeklo Čaplina za koga se vjerovalo da koristi pseudonim i da mu je pravo ime Izrael Tornštajn. Istraga je naložena zbog američkih sumnji da je glumac ljevičar.

Vjeruje se da je Čaplin, jedna od prvih i najvećih zvijezda Holivuda, rođen 16. aprila 1889. u južnom Londonu.

Istraga britanskih agenata pokazala je da nigdje ne postoje dokumenta o njegovom rođenju, niti bilo šta što bi pokazalo da je bio bezbjednosni rizik, pokazala su danas objavljena dokumenta.

"Sve je to prilično neobično, naročito poslije istrage MI5, da datum i mjesto rođenja tako poznate zvijezde kao što je Čarli Čaplin ostanu nepoznati", kazao je zvanični istoričar britanske tajne službe profesor Kristofer Endru.

Dokumenta pokazuju da se niko pod imenom Čarls ili Izrael nije rodio 16. aprila, a dalje istrage vezane za sumnje da se Čaplin možda rodio u Francuskoj takođe su se pokazale kao jalove.
XS
SM
MD
LG