Dostupni linkovi

Merkel:Razgovori s opozicijom o novom predsjedniku


Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će vladajuća kolicija, Hrišćansko demokrtska unija i Liberali započeti razgovore sa opozicijom o novom kandidatu za predsjednika države nakon što je Kristijan Vulf podnio ostavku.

Merkel je rekla da duboku žali zbog današnje ostavke njemačkog predsjednika Kristijana Vulfa.

Kanclarka je je danas otakazala posjetu Italiji , gdje je trebalo da putuje na razgovore sa italijanskim premijerom Marijom Montijem, zbog krize u zemlji .

Neimenovani zvaničnik njemačke vlade rekao da je se ne zna kada će se Merkelova naknadno sastati sa Montijem i da je telefonom obavijestila Montija o svojoj odluci.

Kristijan Vulf je ostavku podnio nakon što je tužilaštvo Hanovera u četvrtak uveče saopštilo da je pokrenulo postupak za ukidanje imuniteta predsjednika.

To je prvi put u istoriji Njemačke da je državno tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta za šefa države, da bi otvorilo put za otvaranje istrage.

Kako pišu nemački mediji, Tužilaštvo je saopštilo da nakon sveobuhvatne provjere postoje opravdane sumnje da je on ostvario korist na osnovu svoje funkcije dok je bio premijer Donje Saksonije.Ispostavilo da je od bogatih prijatelja uzeo privatan kredit za kupovinu kuće , objavili su tamošnji mediji.
XS
SM
MD
LG