Dostupni linkovi

Libija: Godišnjica početka ustanka protiv Gadafija


Libijci obilježavaju godišnjicu ustanka koji je doveo do svrgavanja pukovnika Muamera Gadafija nakon njegove vladavine duže od 40 godina.

Obilježavanja su planirana u gradovima diljem zemlje, a danima traju pripreme u istočnom gradu Benghaziju, gdje je pobuna i počela. No, godišnjica dolazi u vrijeme bojazni od nastavka nestabilnosti.

Stotine pripadnika policije tumara širom zemlje dok međunarodni posmatrači ukazuju na institucionalne praznine u Libiji. Libijski vođa Mustafa Abdul Jalil je najavio žestok odgovor svima koji prijete nacionalnoj sigurnosti.

U petak, 17. februara, Libijci obilježavaju godinu dana od prvog velikog protesta protiv Gadafijeve vladavine u Benghaziju, koji je kasnije postao uporište pobunjenika. Krvavi ustanak se brzo proširio zemljom i na kraju doveo i do NATO-ove vojne intervencije.

Pukovnik Gadafi je ubijen u svom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra prošle godine. Ipak, zvanične proslave neće biti iz poštovanja prema hiljadama ljudi koji su poginuli u borbi za Libiju, ali će na lokalnom nivou biti upriličeni prigodni događaji.
XS
SM
MD
LG