Dostupni linkovi

U BiH danas dolazi zamjenik državnog sekretara SAD Vilijam Berns


Zamjenik američke državne tajnice William Burns doputovat će danas poslijepodne u BiH, te će njegova posjeta biti prilika da ponovno istakne čvrstu predanost i opredjeljenje SAD-a prema BiH i njenoj budućnosti, izjavio je jučer za bh. novinske agencije američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon).


Burns će, tokom boravka u BiH, razgovarati sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom o prioritetima i ciljevima državne vlasti.

Ambasador je ponovio da je cilj SAD-a da BiH postane punopravna članica Evropske unije (EU) i NATO-a, te da njegova zemlja cijeni rad bh. institucija ka postizanju tih ciljeva.

"Cijenimo sudjelovanje vojnika iz BiH u misiji ISAF i drago nam je što je Parlament BiH poduzeo korake u vezi sa zakonom o popisu stanovništva i državnoj pomoći, te se nadamo da će postići značajan napredak u vezi sa implementacijom presude u slučaju 'Sejdić i Finci'", kazao je, među ostalim, ambasador Mun.

Ambasador Mun je istaknuo da će SAD nastaviti surađivati sa Delegacijom EU u BiH, te podržavati bh. vlasti i političke lidere u nastojanjima da bude postignut napredak BiH u euroatlantskim integracijama.
XS
SM
MD
LG