Dostupni linkovi

SAD proširile sankcije TeheranuSAD proširile su danas sankcije protiv Irana, saopšteno je iz Stejt departmenta. "SAD danas su usvojile tri odvojena paketa sankcija usmjerenih protiv obavještajne službe Irana i Ministarstva obavještajnih poslova i bezbjednosti /MOIS/", izjavila je portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland.

"MOIS je na listi sankcionisanih zbog svoje umiješanosti u ozbiljna kršenja ljudskih prava iranskog naroda kao i zbog podrške terorističkim grupama, ukljčujući Al kaidu, Hezbolah i Hamas", rekla je ona. Ona je dodala da se drugi dio sankcija odnosi na podršku MOIS-a sirijskom režimu u brutalnoj represiji sirijskog naroda.

Ona je dodala da sankcije ističu djelatnosti MOIS-a i ohrabrila je američke partnere da "preduzmu slične akcije kao odgovor na umiješanost MOIS-a u ilegalne aktivnosti".

Savjet bezbjednosti UN već je ranije uveo sankcije Iranu. Zapadne zemlje, predvođene SAD, vjeruju da Islamska Republika pokušava da izgradi nuklearno naoružanje, ali Teheran insistira da mu je nuklearna energija potrebna radi generisanja struje isključivo u civilne svrhe.
XS
SM
MD
LG