Dostupni linkovi

Irački ogranak El-Kaide odgovoran za napade u Siriji


Nedavne napade u Siriji vjerovatno je počinio irački ogranak El-Kaide čiji su se pripadnici umiješali među snage opozicije, izjavio je u četvrtak šef američkih obavještajnih službi James Clapper.

Napadi u Damasku izvedeni 23. decembra i 6. janaura, kao i dvostruki napad autobombom 10. februara na sjedište vojnoobavještajnih službi i glavni štab snaga reda, "imaju karakteristiku napada koje izvodi El-Kaida", izjavio je direktor Državih obavještajnih službi (DIA).

"Zbog toga mislimo da je El-Kaida u Iraku proširila svoju akciju u Siriji", kazao je on pred senatorima iz komisije za odbranu.

Ovi ekstremisti su uspjeli da se "uvuku u grupe pripadnika opozicije" koji "u velikom broju slučajeva ne znaju za njihovu prisutnost", ocijenio je Clapper.

Vođa El-Kaide Ajman el-Zavahiri je u videosnimku objavljenom na džihadističkim internetskim forumima dao do znanja da podržava pobunu u Siriji.

Glavna komisija sirijske revolucije, jedna od komponenti opozicije režimu Bašara el-Asada, odbacila je podršku vođe El-Kaide i nazvala je "miješanjem".
XS
SM
MD
LG