Dostupni linkovi

Peking neće štiti ni jednu stranu u Siriji


Kineski premijer Ven Điabao rekao je da "Peking apsolutno neće nikoga štititi" u sukobima u Siriji.Govoreći nakon razgovora sa šefovima EU u Pekingu on je rekao da će Kina "nastaviti da igra konstruktivnu ulogu".

Ven Điabao je, nakon razgovora sa predsjednikom Evropske komisije Hoze Manuelom Barosom i predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom van Rompejem, istakao da je Kina i dalje opredijeljena za mir, javio je BBC.

"Sada je najvažnije spriječiti rat i haos kako sirijski narod više ne bi patio. To je u skladu sa fundamentalnim interesima sirijskog naroda i doprinijeće miru i stabilnosti cijelog Bliskog istoka", rekao je Ven.On je dodao da će u tom smislu Kina podržati sve napore u skladu sa Poveljom UN i spremna je da pojača saradnju sa svim stranama u Siriji i međunarodnom zajednicom.

"Kina apsolutno neće štititi nijednu stranu, uključujući vladu Sirije", rekao je Ven.

Kina i Rusija uložile su veto na rezoluciju UN o Siriji prije 10 dana, nakon čega je šef UN za ljudska prava rekao da su se akcije protiv demonstranata intenzivirale.

U međuvremenu, aktivisti kažu da grad Homs, koji je pod opsadom više od sedam dana, pod novim udarom bombardovanja.Šef UN za ljudska prava Navi Pilaj rekla je da su Kina i Rusija ohrabrile vladu Bašara al Asada da neselektivno bombarduje civile u Homsu.
XS
SM
MD
LG