Dostupni linkovi

Bugarska odustala od ratifikacije ACTA


Bugarski ministar ekonomije Trajčo Trajkov rekao je danas da Sofija neće ratifikovati međunarodni sporazum o borbi protiv piraterije (ACTA) nakon masovnih protesta održanih iz strahovanja da bi to moglo dovesti do uskraćivanja slobode povlačenja filmova i interneta sa interneta.

Više od 4 000 ljudi marširalo je tokom vikenda ulicama Sofije, pozivajući parlament da ne ratifikuje ACTA. Slične demonstracije privukle su nekoliko hiljada učesnika širom istočne Evrope, Njemačkoj, Francuskoj i Irskoj.

Cilj ACTA je smanjenje krađe zaštitnih trgovinskih oznaka i borba protiv onlajn piraterije, ali je dokument izazvao zabrinutost, posebno u istočnoevropskim državama, zbog cenzure i pojačanog praćenja korisnika.

Evropska komisija i 22 članice EU potpisale su 27. januara u Tokiju ACTA.Kipar, Estonija, Njemačka, Holandija i Slovačka jedine su članice EU koje nisu stavile potpis na ceremoniji održanoj u Tokiju.

Sporazum izaziva negodovanje među aktivistima pokreta za slobodu govora, koji smatraju da ACTA vlastima daje previše ovlaštenja i ide dalje od isto tako kontroverznog američkog zakona "Stop online piratskim aktima" (SOPA).

Sporazum su do sada potpisale SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur i Južna Koreja. Protesti zbog ACTA dolaze nekoliko dana nakon koordinisanog protivljenja američkim zakonima iz "Stop onlajn piratskim aktima" (SOPA) i "Protest intelektualne imovine akta" (PIPA). Diskusije o SOPA i PIPA nacrtima u Predstavničkom domu i Senatu su odgođene.

XS
SM
MD
LG