Dostupni linkovi

Lukšić:Sveštenici ostaju još mjesec dana


Uprava policije Crne Gore odgodila je za mjesec dana izvršenje rješenja kojim je šestorici sveštenika i jednom monahu Srpske pravoslavne crkve naređeno da zaključno sa sjutrašnjim danom napuste Crnu Goru. - rekao je crnogorski premijer Igor Lukšić okupljenima pred zgradom opštine Pljevlja koji su protestovali protiv ove odluke.

Sveštenicima i monahu prijetila je deportacija, jer nemaju regulisanu boravišnu dozvolu.

"Nikad država bezrazložno nije protjerivala bilo koga. Uprava policije je odgodila izvršenje rješenja za mjesec dana. Apelujem na vas da, kao što svi treba da poštujemo Božije zakone, zajedno učinimo sve da se poštuju i zemaljski, a to znači da se poštuje Zakon o strancima", rekao je Lukšić okupljenima.

On je ponovio da zbog toga što neki sveštenici nisu državljani Crne Gore mora biti obezbijeđena registracija nakon čega će sve biti u redu."To sam rekao i mitropolitu Amfilohiju i patrijarhu srpskom Irineju na nedavno održanom sastanku u Beogradu na kome je bio i vladika Joanikije. Nisam se sreo sa vladikom Filaretom, ali bih mu rekao isto. Država nikad nije proganjala crkvu i neće to učiniti ni sada. Ovdje nije u pitanju registracija crkve kao vjerske zajednice, već je riječ o registraciji pojedinih organizacionih dijelova crkve da bi mogli ostvariti svoja prava", rekao je Lukšić.

Nakon njegovog obraćanja, okupljeni građani su se razišli.

Okupljeni građani prethodno su dočekali premijera Lukšića riječima: "Ua, ustaše", "Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo". Pred zgradom opštine bilo je više od stotinu građana koji su nosili transparente, među kojima i onaj na kome piše "Ne dirajte popove, hapsite lopove".
XS
SM
MD
LG