Dostupni linkovi

EU:Jasna očekivanja od novog Vijeća ministara


Zvanični Brisel čestitao je BiH na izboru novog Vijeća ministara, ali je izrazio jasna očekivanja od novoizabrane vlasti, među kojima je i rješavanje problematičnih fiskalno-ekonomskih pitanja u zemlji.

Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, kaže da je u BiH neophodna zdrava ekonomska i fiskalna politika, što je preduslov i za dalje eurointegracije zemlje.

"Postoji ozbiljna zabrinutost zbog nedostataka političkog dogovora o budžetu za državne institucije BiH za ovu godinu. Istovremeno, nastavlja se neslaganje povodom sveobuhvatnog fiskalnog okvira za 2012. i 2013. godinu", rekao je Stano.

U Briselu je još jednom naglašena podrška svih 27 zemalja članica jasnoj evropskoj perspektivi BiH. Visoki predstavnik za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File čestitali su BiH na formiranju Savjeta ministara i poručili da će Unija nastaviti da pomaže BiH, ali da osnovna odgovornost za napredak leži na samoj državi, njenim liderima i institucijama.

"Evropska unija vjeruje da će novo Vijeće ministara raditi na onome što je želja građana BiH. Mi ih ohrabrujemo da se koncentrišu na zahtjevnu agendu evropskih integracija. Sada je neophodno da se preduzmu konkretni koraci da bi se ova agenda primijenila", rekao je Stano za Radio "Dojče vele".
XS
SM
MD
LG