Dostupni linkovi

Google kupio Motorolu


Sjedinjene Države i Evropska komisija saopštile su da je postignut sporazum po kome sekcija za proizvdonju mobilnih uređaja američke kompanije "Motorola mobility" postaje vlasništvo internet giganta "Google".

Vrijednost ove transakcije iznosi 12, 5 milijardi dolara.

Brisel i Vašington su ocijenili da preuzimanje neće ugroziti konkurentnost na tržištu operativnih sistema mobilnih telefona i tableta.Međutim dogovoreno je da se nastavi pomno praćenje ponašanje svih učesnika na tržištu, a posebno korišćenje patenata i njihovih konkurenata.

Prije nego se što bude moguće preuzimanje, potrebno je odobrenje iz Kine, Tajvana i Izraela.Kompanija "Motorola" je prošle godine podijeljena na dva dijela, što je nagnalo "Google" da podnese ponudu za dio koji proizvodi telefone i tablete kako bi se domogao više od 17.000 patenata "Motorola mobilitiya".

"Google" na ovaj način prvi put u svojoj istoriji ozbiljno ulazi u sektor proizvodnje potrošačke elektronike i zatvara ekosistem koji je počeo da gradi sa platformom Android.

Motorola posjeduje zavidan portfolio patenata na polju komunikacija, koji će pomoći "Googlu" da sprovede svoju strategiju defanzivnog djelovanja na pravne pritiske drugih kompanija.
XS
SM
MD
LG