Dostupni linkovi

Australija ukinula izraz "slavomakedonci"


Australijska vlada povukla je iz službene komunikacije izraz "slavomakedonski", koji se odnosio na makedonsku zajednicu u toj zemlji i umesto njega uvela izraz "makedonski", preneo je skopski portal MKD (www.mkd.mk)

Portal je preneo saopštenje Australijsko-makedonskog komiteta za ljudska prava u kojem se navodi da će vlasti Australije povući i direktivu iz 1994. godine, kojom je makedonska zajednica preimenovana u - "slavomakedonsku" i da je za to dobijena potvrda iz kabineta ministra spoljnih poslova.

Potvrđeno je da izraz "slavomakedonski" više nije u terminologiji Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, kao i da se "slavomakedonska direktiva" više ne primenjuje u drugim vladinim službama, uključujući i Ministarstvo za imigraciju i državljanstvo, kao i
australijski zavod za statistiku.

Australijsko-makedonski komitet za ljudska prava, koji još od 1994. godine vodi kampanju za "promenu politike" prema makedonskoj zajednici u Australiji, pozdravio je ovu odluku Vlade i ponovio zahtev da australijska vlada prizna Makedoniju pod tim imenom.
XS
SM
MD
LG