Dostupni linkovi

Fejt: Referendum na severu Kosova će štetiti Srbiji


Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt ocenio je da održavanje referenduma u opštinama na severu Kosova, zakazanog za 14. i 15. februar, nanosi štetu reputaciji Srbije i za cilj ima opstrukciju i provokaciju.

"Predloženi referendum je mera gledanja unazad koja će štetiti reputaciji Srbije i osudiće sever na stagnaciju i izolaciju, koji koriste samo staroj gardi ekstremnih političara. Cilj referenduma su provokacija i opstrukcija, što će štetiti interesima građana na severu", rekao je Fejt u intervjuu za Danas.

Referendum na kojem će se Srbi na severu Kosova izjasniti o tome priznaju li institucije na Kosovu Fejt vidi kao "ispitivanje javnog mnjenja". On napominje i da "međunarodna zajednica jednoglasno protivi održavanju opštinskih izbora Republike Srbije na Kosovu".

Jer, kako je objasnio "Kancelarija međunarodnog civilnog predstavnika (MCP) radi sa Opštinskim pripremnim timom na pripremi opštinskih izbora na severu Kosova koji imaju međunarodnu legitimnost i nude napredak građanima".

Prema njegovim rečima, nije cilj da se Srbima na severu Kosva nametne Ahtisarijev plan, već da ga oni razumeju.
XS
SM
MD
LG