Dostupni linkovi

Sanader svjedoči o aferi prodaje električne energije mostarskom TLM


Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u Županijskom državnom odvjetništvu trebao bi dati iskaz o aferi HEP-TLM.

Kako HRT neslužbeno doznaje, Sanadera se tereti da je bivšeg predsjednika HEP-ove uprave Ivana Mravka poticao na zloporabu položaja, to jest sklapanje ugovora o prodaji struje kojima je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna.

Sanader je navodno postao prvoosumnjičeni u slučaju za koji se prije teretio i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, od čijeg je progona USKOK odustao nakon što je jučer ispitan kao svjedok.

Od prve točke istražnog naloga koji je Polančeca teretio za udruživanje u kriminalnu skupinu s Mravkom i bivšim čelnikom TLM-a Ivanom Koštanom USKOK je odustao još početkom godine, a kazneni je progon obustavljen i zbog sumnji da je lobirao kako bi se HEP-u, zbog pretrpljene štete, dodijelile državne dionice Janafa vrijedne 145 milijuna kuna.

Podsjetimo, osim u ovoj istrazi, USKOK je od progona odustao i u slučaju Ina-MOL, gdje je prvookrivljeni bivši premijer Sanader. Od velikih postupaka Polančecu preostaje jedino suđenje u slučaju Podravka.

Inače, Sanader je s nekoliko bivših HDZ-ovih stranačkih dužnosnika i strankom optužen za nezakonito izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ova crnog fonda s ukupno 46,6 milijuna kuna. Sudi mu se i zbog ratnog profiterstva, tj. uzimanja provizije od Hypo banke, te uzimanja mita od čelnika MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava mađarskoj naftnoj kompaniji u Ini.
XS
SM
MD
LG