Dostupni linkovi

Grčki poslanici izglasali oštre mjere štednjePoslanici u Skupštini Grčke noćas su dvotrećinskom većinom izglasali ključne mjere oštre štednje i zakon o smanjenju duga, što su zahtjevali strani povjerioci da bi omogućili Grčkoj da izbjegne proglašenje moratorijuma na plaćanja.

Od ukupno 300 poslanika, glasalo je 278, od kojih je za nove mjere bilo 199, protiv su bila 74, a pet je bilo uzdržano. Vladajuća koalicija u Skupštini ima 236 poslanika.

Sjednicu Skupštine na kojoj se razgovaralo o tome, pratili su masovni neredi u Atini, a zantano manji Solunu i nekim drugim gradovima Grčke, javljaju strane agencije.

Uporedo su, remeteći miran masovni skup, grupe mladih izgrednika napadale policiju i zapalile više od 10 zgrada i demolirale i opljačkale desetine prodavnica širom centra Atine.

Najnoviji veoma oštri rezovi su uslov stranih povjerilaca da Grčkoj odobre paket smanjenja duga od 130 milijardi eura i s tim povezani dogovor sa privatnim kreditorima - bankama šime bi se državni dug smanjio otpisivanjem 100 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG