Dostupni linkovi

Svako treće preduzeće u Srbiji obustavilo rad zbog zime


Skoro svako treće preduzeće u Srbiji obustavilo je ili redukovalo proizvodnju, zbog ekstremno niskih tempratura, a ekonomisti procjenjuju da će konačni račun biti pola milijarde evra gubitka privrede.

U Vladi Srbije kažu da će voditi računa da se struja ne isključuje firmama koje imaju posla, posebno za izvoz, ali još ne izlaze s procjenom koliko će ovaj mraz koštati jer se, kažu, ne zna ni koliko će potrajati ovakvo vrijeme i vanredna situacija, prenosi RTS.

Koliko je preduzeća popustilo mrazu i smanjilo ili prekinulo proizvodnju, ne zna se tačno, ali zbog štednje struje sve ih je više.

Rudarsko-topioničarski basen Bor isključio je postrojenja i opremu na otkrivanju rudnih ležišta, ali je u većoj mjeri zadržao osnovnu proizvodnju, dok će fabrika "Jumko" da u ponedeljak i utorak proizvodnju svede na 20 odsto.

U "Jumisu" ističu da bi za njih svaki neradni dan značilo minimum pet miliona evra manje i da bi nastao veliki problem i nedostatak para za likvidnost, a Valjaonica aluminijuma u Sevojnu, Željezara u Smederevu, 14. oktobar, IMT, IMR - samo su neke od fabrika u kojima je proizvodnja stala.
XS
SM
MD
LG