Dostupni linkovi

RTV Vojvodine: HNV protiv imenovanja urednika hrvatske redakcije


Radio televizija Vojvodine imenovala je za vršioca dužnosti urednika programa na hrvatskom jeziku Ivana Benašića, suprotno mišljenju Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), koje je tražilo da na toj dužnosti ostane dosadašnji urednik Dragan Jurakić, prenio je u subotu program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

"Nije poštovana volja i mišljenje predstavnika hrvatske zajednice. Držimo da je odluka politički motivirana, sukladno predstojećim izborima na svi razinama u Srbiji, izjavio je predsjednik HNV-a Slaven Bačić, osuđujući rješenje uprave RTV-a.

"Kada Demokratska stranka (DS) nije uspjela osvojiti većinu u HNV-u, pokušava to uraditi na zaobilazan način i putem struktura državne vlasti ostvariti svoj utjecaj u manjinskim redakcijama. Naime, novopostavljeni v. d. urednika je upravo član Demokratske stranke", rekao je Bačić.

S druge strane, direktor RTV-a Siniša Isakov tvrdi da je odluka o imenovanju Ivana Benašića za v.d. urednika redakcije na hrvatskom jeziku vođena profesionalnim kriterijima i njegovim diskrecijskim pravom, prenosi radio na svojoj internet stranici.

Odluka o imenovanju v.d. urednika programa na hrvatskom jeziku RTV-a donesena je godinu dana nakon raspisivanje konkursa. HNV je tražio da na toj dužnosti ostane dosadašnji urednik Dragan Jurakić, ali je RTV to odbila i za v.d. urednika imenovala Ivana Benašića, novinara hrvatske redakcije. Spor nije riješen ni poslije sastanka direktora RTV-a i vodstva HNV-a u Novom Sadu.
XS
SM
MD
LG