Dostupni linkovi

Premijer Gaze: Hamas nikada neće priznati Izrael


Hamas "nikada neće priznati Izrael", rekao je premijer Gaze Ismail Hanija u subotu u govoru u Iranu koji će vrlo vjerovatno zakomplikovati palestinske napore u formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

"Oni žele da mi priznamo izraelsku okupaciju i da prekinemo naš otpor, ali ja, kao predstavnik palestinskog naroda i u ime svih ljudi na svijetu koji traže slobodu, obznanjujem da nikada nećemo priznati Izrael", rekao je Hanija.

"Otpor će se nastaviti dok se sva palestinska zemlja, uključujući El-Kuds (Jerusalem), ne oslobodi i dok se sve izbjeglice ne vrate", rekao je on.

Hanijevo ponavljanje Hamasovog dugogodišnjeg stava se održalo na obilježavanju godišnjice iranske Islamske revolucije 1979. godine. Lider Gaze je govorio pred oko 30.000 osoba na podiju koji je dijelio s predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom.

Izrael žestoko osuđuje napore Hamasa da se pomiri s Fatahom, sekularističkom frakcijom palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koja vodi Zapadnu obalu, i da zajedno formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Smatra Hamas terorističkog organizacijom i Iran njegovim sponzorom i dobavljačem oružja.
XS
SM
MD
LG