Dostupni linkovi

Srbija: Zbog hladnoće ugrožene zaštićene životinjske vrste


Zaštićene vrste ptica na Ušću, Velikom ratnom ostrvu i u ostalim delovima Beograda se smrzavaju i ne mogu da dođu do hrane, upozorili su studenti i profesori Biološkog fakulteta u Beogradu.

Iz Lige za orintološku akciju Srbije uputili su i zahtev Ministarstvu poljoprivrede da hitno zabrani sve lovne aktivnosti u celoj Srbiji zbog hladnog vremena, prenosi portal dnevnih novina Blic.

Profesor na Biloškom fakultetu u Beogradu Saša Marinković je kazao da mnogo lovaca i ne zna šta tačno lovi, pa je kod jednog preparatora, pronađena crvenovrata guska, koja je strogo zaštićena vrsta.

Prema njegovim rečima, šarena utva, patka crnka, orao krstaš, belonokta vetruška i velika droplja su samo neke od vrsta koje su vrlo ugrožene.

"Lovci u ovakvim vremenskim uslovima love ptice i rasteruju ih pucnjavom sa malobrojnih lokacija, gde mogu da se nahrane i odmore. Time ih teraju na prinudne letove i trošenje energije, što ih iscrpljuje i smanjuje im otpornost organizma da podnesu ovaj hladan period u kome mnogo ptica strada zbog smrzavanja", kazao je Marinković.

Student Biološkog fakulteta Boris Rakočević pozvao je građane da pomognu pticama da se prehrane tako što će zrnevlje, poput suncokreta ili kukuruza, staviti u mrežicu i zakačiti na drvo.

Kako se navodi u tekstu, nijedna mera Vlade Srbije koja je doneta da bi se odgovorilo ekstremnim vremenskim prilikama, ne odnosi se na zaštitu životinja koje su takođe pogođena ledenom zimom i trpe velike gubitke.
XS
SM
MD
LG