Dostupni linkovi

Njemačka odgodila potpisivanje ACTA-e


Njemačka je odlučila odgoditi potpisivanje prijepornog međunarodnog ugovora o zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu (ACTA), nakon što je ministarstvo pravosuđa izrazilo zabrinutosti s njim u svezi.

Odgoda će nam dati vremena da dodatno raspravimo sporazum, kazao je za AFP glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa. Ratifikaciju sporazuma u petak je odgodila i Latvija, a već su to ranije učinile Poljska, Češka i Slovačka.

Odluke Njemačke i Latvije potvrđuju pisanje Financial Timesa i njegovu ocjenu kako će usvajanje kontroverznog međunarodnog trgovinskog sporazuma koji bi mogao ograničiti slobodu interneta zbog protivljenja javnosti vjerojatno potrajati, a mogao bi biti i odbačen kao i niz drugih mjera kojima se željelo suzbiti piratstvo na internetu.

Protiv ACTA-e, za danas je planirano stotine prosvjeda širom Europe, od Beča do Edinbourgha, Atene i Strasbourga. U svakoj od 27 država članica planiran je barem jedan prosvjed. Prosvjedi su najavljeni i u hrvatskim gradovima, Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli.

ACTA-u su 1. listopada 2011. potpisale Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja i Sjedinjene Države. U siječnju 2012. pridružila im se Europska unija i njezine 22 članice.
XS
SM
MD
LG