Dostupni linkovi

Kosovo: Ljimaju produžen kućni pritvor


Okružni sud u Prištini odlučio je da produži kućni pritvor za još dva meseca poslaniku u kosovskoj skupštini Fatmiru Ljimaju.

Ljimaj, koji je i visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije Kosova, kao i još devet pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova optuženi su da su počinili ratne zločine protiv Srba i Albanaca u logoru Klečka 1999. godine. Ljimaj je u to vreme bio komandant OVK.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević je rekla da je Okružni sud u Prištini odlučio da od sada Ljimaja od suda do stana prevoze vozilom kosovske policije, a ne privatnim automobilom, kako je to bilo do sada.

Okružni sud u Prištini nije prihvatio zahtev tužioca Euleksa Mauricija Salustra da se Ljimaju odredi, umesto kućnog, zatvorski pritvor, dodala je portparolka misije EU na Kosovu.

U obrazloženju suda je rečeno da "Ljimaj nije prekršio uslove za aktulenu meru koja je na snazi", dodala je Gudeljevićeva.

Predsednik sudskog tela Džonatan Karol izjavio je da je tokom kućnog pritvora Ljimaj prekršio tu meru, ali, kako je kazao, to su bila tehnička kršenja, pa je odlučio da umesto pritvora Ljimaju bude na dva meseca produžen kućni pritvor.
XS
SM
MD
LG