Dostupni linkovi

UN:Sirijskim liderima treba suditi u Hagu


Sirijski zvaničnici osumnjičeni da su počinili zločine protiv čovječnosti treba da se suoče sa optužbama pred Međunarodnim krivičnim sudom (MKS) u Hagu, saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava.

"Vjerujemo da sirijski slučaj pripada MKS-u. To smo govorili ranije i nastavićemo to da činimo. To bi bila veoma, veoma važna poruka onima koji sve kontrolišu", izjavio je Rupert Kolvil, portparol visokog komesara UN za ljudska prava Navi Pilaj.

Pilaj će se za tri dana obratiti Generalnoj skupštini UN tokom rasprave o situaciji u Siriji. "Vjerujem da oni razmatraju nekakvu rezoluciju, ali ne znam šta će u njoj pisati", rekao je Kolvil.

Pilaj, bivši sudija UN za ratne zločine, pozvala je ove sedmice na hitnu međunarodnu akciju radi zaštite civila u Siriji i rekla da je užasnuta napadom sirijskih snaga na grad Homs.

U dvostrukom bombaškom napadu na objekte vojske i službi bezbjednosti u sjevernom gradu Alepu danas je poginulo 25 ljudi, povrijeđeno više od 170. To je bio najveći incident u ovoj luci od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al Asada prije 11 mjeseci.
XS
SM
MD
LG