Dostupni linkovi

Mladićeva odbrana traži odgodu početka suđenja


Odbrana Ratka Mladića, bivšeg načelnika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), zatražila je odgađanje početka suđenja u Haškom tribunalu, koje je bilo zakazano za kraj marta ove godine.

Mladićev branilac Branko Lukić, u podnesku sudijama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), kazao je da je odbrana od Haškog tužilaštva dobila veliki broj dokaza koji nisu pravilno uneseni u elektronsku formu, te je stoga pretraga i selekcija ovih dokumenata “postala otežana”.

"Ti problemi učinili su nemogućim napore odbrane da se pripremi za početak suđenja, te da bude sprema za mart ove godine", navodi se u podnesku Mladićeve odbrane.

Lukić je zatražio od Tribunala u Haagu da naloži optužbi da ponovno dostavi sve svoje dokaze, ali s potpunim podacima, te da se početak suđenja odgodi do vremena “kada budu riješeni problemi sa objelodanjivanjem dokaza odbrani”.

Na statusnoj konferenciji koja je održana 8. decembra prošle godine, u sklopu priprema za početak suđenja Mladiću, Vijeće Tribunala u Hagu zatražilo je od Tužilaštva i odbrane da se spreme za izvođenje uvodnih riječi i početak suđenja 27. marta 2012. godine.
XS
SM
MD
LG