Dostupni linkovi

Suljagić:Ostavka jedini lični, moralni i politički odgovoran čin


Nakon najnovijih prijetnji upućenih meni i mojoj porodici, a u skladu sa Poslovnikom o radu Skupštine Kantona Sarajevo, danas sam Predsjedavajućoj Skupštine Mirjani Malić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo, naveo je Suljagić.

"Prijetnje s kojima se suočavamo moja porodica i ja me sprečavaju u izvršavanju onoga za što sam dobio mandat i zakletve koju sam položio pred Skupštinom i građanima Kantona Sarajevo", obrazložio je .

Istakao je kako je na svom radnom mjestu kontinuirano primao prijetnje, nakon što je svojim odlukama počeo ugrožavati neformalne centre moći koji nisu podložni izbornoj volji građana.

"Prijetnje upućivane meni, i javno i privatno, sam ignorisao, vjerujući da kao i svi drugi građani ove zemlje uživam zakonom garantovanu zaštitu. Javnosti je poznato da su se svi, od vjerskih velikodostojnika, preko medija, do udruženja građana, utrkivali u učešću u mom javnom linču, čime su kreirali kontekst u kojem je slanje metka na moju kućnu adresu postalo legitimno.

"Dio odgovornosti za hajku na mene snose i oni mediji koji su u kontinuitetu objavljivali moju kućnu adresu, čime su meni i mojoj porodici stavili metu na leđa", naglasio je Suljagić.

"Smatram da oni koji se kriju iza vjere da bi prijetili meni i mojoj porodici zloupotrebljavaju vjeru da bi zadržali moć i privilegije u kojima nezasluženo uživaju."

S obzirom na to da nisam spreman udovoljiti pritiscima i uraditi ono što se traži od mene u prijetnjama, a imajući u vidu činjenicu da je sigurnost moje porodice direktno povezana s tim, smatram da je podnošenje neopozive ostavke jedini lični, moralni i politički odgovoran čin koji mogu poduzeti u ovom trenutku, saopštio je Emir Suljagić.
XS
SM
MD
LG