Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za Fimi mediju


Zagrebački Županijski sud u potpunosti je danas potvrdio USKOK-ovu optužnicu u slučaju Fimi medija, u kojem se za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz državnih institucija i ministarstava, među devet optuženih pravnih i fizičkih osoba, prvi put tereti HDZ te bivši predsjednik stranke i bivši premijer Ivo Sanader.

Optužnica u slučaju Fimi medije, na više od 500 stranica, jedna je od najobimnijih u istoriji hrvatskog pravosuđa.

Riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera Sanadera. Prethodne dvije, za ratno profiterstvo u slučaju Hipo i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su i za te slučajeve Sanaderu se već sudi.

Prema optužbama USKOK-a, u crni fond HDZ-a od dolaska na vlast krajem 2003. do jula 2009. nezakonito se slilo 31,6 miliona kuna koji su iz državnih institucija i preduzeća izvučeni preko privatne kompanije Fimi medija.

Na optuženičkoj klupi naći će se i bivši HDZ-ovi stranački zvaničnici - blagajnik Mladen Barišić, portparol Vlade i šef izbornih štabova HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, dva njena saradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihova preduzeća Fimi medija, Ani-Lon i Onida.

Ovom optužnicom nisu obuhvaćeni direktori javnih preduzeća i ministri koji su isplaćivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da će protiv njih pokrenuti poseban postupak.
XS
SM
MD
LG