Dostupni linkovi

Potvrđeno Vijeće ministara BIH


BiH danas je dobila novo, šesto Vijeće ministara, nakon što je Predstavnički dom potvrdio izbor ministara i zamjenika ministara.Na čelu Vijeća ministara BiH u ovom mandatnom periodu je Vjekoslav Bevanda koji je ranije imenovan za predsjedavajućeg.

Za ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg imenovan je Zlatko Lagumdžija (SDP), a za njegovog zamjenika Ana Trišić-Babić (SNSD) koja je i do sada obavljala ovu funkciju.

Nikola Špirić (SNSD) biće na čelu Ministarstva finansija i trezora, a istovremeno će obavljati i funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. Na mjestu zamjenika ministra finansija ostaje Fuad Kasumović (SDA).

Sredoje Nović (SNSD) ostaje ministar civilnih poslova, a njegov zamjenik biće Denisa Sarajlić-Maglić (SDP).Za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa imenovan je Mirko Šarović (SDS), a za zamjenika Ermina Salkičević-Dizdarević (SDP BiH).

Dosadašnji ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH) ostaje na ovoj funkciji, a njegov zamjenik biće Srđan Radulj (DNS).

Promjena nema ni na čelu Ministarstva sigurnosti gdje ostaje Sadik Ahmetović (SDA), dok je za njegovog zamjenika imenovan Mladen Ćavar (SDP BiH).
Damir Ljubić (HDZ 1990) novi je ministar za ljudska prava i izbjeglice, a njegov zamjenik je Radmila Mitrović iz SDS-a.

Muhamed Ibrahimović (SDA) imenovan je za ministra odbrane, a njegovi zamjenici su Marina Pendeš (HDZ BiH) i Mirko Okolić (SDS).Ministar transporta i komunikacija je Damir Hadžić (SDP BiH), dok će funkciju zamjenika obavljati dosadašnji čelni čovjek ovog ministarstva Rudo Vidović (HDZ 1990).

Neposredno nakon glasanja Predstavničkog doma, novoizabrani ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Novo Vijeće ministara BiH imenovano je 16 mjeseci nakon održavanja opštih izbora u BiH u oktobru 2010. godine i ovim je završeno konstitusanje vlasti nakon izbora, a ispunjen je i dio dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog krajem 2011. godine.
XS
SM
MD
LG