Dostupni linkovi

Talas novih protesta u Egiptu


Na godišnjicu pada Mubarakovog režima, sindikati, liberali i ljevičari odlučili su da otpočnu novi veliki talas protesta zbog sporih promena u društvu.

"Protesti su samo novi početak da pokrenemo napred revolucionarnu borbu, da povežemo političke i demokratske zahtjeve sa društvenim i ekonomskim napretkom zemlje", ističe se u saopštenju 39 grupa mladih liberala i ljevičara koji od sjutra počinju novi talas štrajkova, a koji nije vremenski ograničen.

Hosni Mubarak je posle 29- godišnje vladavine, bio prisiljen da podnese ostavku 11. februara prošle godine.

Mladi aktivisti, nijesu zadovoljni tempom dosadašnjih demokratskih i ekonomskih promenana u Egiptu.Oni tvrde da je, u stvari Mubarakov režim još na vlasti zahvaljujući Vrhovnom savjetu oružanih snaga .Na udaru je posebno feldmaršal Husen Tantavi, koji je godinama bio ministar odbrane i čovek od povjerenja bivšeg režima.

Protesti će početi u subotu na dan kada je Mubarak bio prisiljen da se povuče sa vlasti. Najavljuje se zatvaranje univerziteta, mnogih fabrika i poremećaj u javnom saobraćaju.

Muslimansko bratstvo, čija partija Sloboda i jednakost kontroliše parlament, potvrdila je da neće podržati nove proteste.
XS
SM
MD
LG