Dostupni linkovi

Opozicionarka iz Južne Osetije životno ugrožena


Opozicioni lider Ala Điojeva, čiji je izbor za predsjednika separatističke gruzijske regije Južna Osetija proglašen nevažećim, hospitalizovana je i nalazi se u teškom, ali stabilnom stanju.

Njene pristalice navode da je Điojeva povrijeđena i da je imala srčanih problema kada je policija u četvrtak uveče upala u njenu kancelariju.

"Prilikom upada, jedan od policajaca udario je Điojevu kundakom u glavu i ona je izgubila svijest", izjavila je Fatima Kokojeva, njen portparol, a objavila agencija Interfaks.

Vlasti su demantovale ove navode, tvrdeći da je Điojeva podvrgnuta reanimaciji zbog hipertenzivne krize, do koje je došlo kada je policija intervenisala.Kategorično demantujemo informaciju da je Điojeva dobila udarac puškom u glavu", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Valerije Valijev.

Izvori u bolnici u Činvaliju, gdje je Điojeva sinoć smještena, kažu da je ona svjesna, govori i da joj ljekari pružaju svu neophodnu pomoć.

Điojeva je pod istragom zbog pokušaja državnog udara krajem 2011. godine.Ona je na predsjedničkim izborima u Južnoj Osetiji 27. novembra pobijedila kandidata Anatolija Bibilova, koga je podržavao Kremlj, ali je vrhovni sud poništio rezultate i odredio nove izbore u martu.

Osudivši pritisak, Điojeva je izjavila da neće učestvovati na izborima u martu i najavila da će 10. februara položiti zakletvu kao predsjednica Južne Osetije, što je policija u četvrtak osujetila.

Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije nakon rusko-gruzijskog rata u avgustu 2008. godine, dok međunarodna zajednica Južnu Osetiju smatra sastavnim dijelom Gruzije.
XS
SM
MD
LG