Dostupni linkovi

Merčep izjavio da nije kriv za ratne zločine


Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep izjavio je danas pred županijskim sudom u Zagrebu da se ne smatra krivim ni po jednoj od tačaka optužnice koja mu je pročitana ma početku suđemja.

Merčepu se sudi za ratni zločin nad srpskim civilima na području Zagreba, Pakraca i Kutine, krajem 1991. godine. Optužica tereti Merčepa za ubistvo 43 osobe među kojima su i tri člana porodice Zec iz Zagreba, kao i za nestanak još tri osobe.

Tužilaštvo je predložilo oko 30 svedoka među kojima su i preživjeli zločine za koje se tereti,a odbrana 25 svjedoka među kojima više ratnih funkcionera poput Vladimira Šeksa, Ivan Vekića i bivšeg premijera Franje Gregurića.

Pred početak današnjeg ročišta Merčepa je ponovo pregledao lekar koji je utvrdio da je sposoban za suđenje.

Zbog moždanog udara koji je imao prije nekoliko godina, 60-ogodišnji Merčep je odmah po hapšenju krajem 2010. smješten u zatvorsku bolnicu, a podizanje optužnice sredinom 2011. godine dočekao je u banji. Vještačenjem je utvrđeno da je on sposoban za suđenje uz napomenu da tokom procesa mora da bude pod kontrolom ljekara.

Haško tužilaštvo dostavilo je Hrvatskoj dokaze protiv Merčepa još prije nekoliko godina za zločine u istočnoj Slavoniji uključujući zločine u Vukovaru i u Pakračkoj poljani. Zločini u Vukovaru nisu, međutim, obuhvaćeni ovom optužnicom.
XS
SM
MD
LG