Dostupni linkovi

Srbija: Podignuta optužnica za zločine u Tenji


Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je prvu optužnicu po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku protiv dva bivša pripadnika TO Tenja - Bože Vidakovića, zvanog „Ustaša“ i „Trafikant“, bivšeg komandira Četvrte čete TO Tenja i Žarka Čubrila, bivšeg pripadnika TO pri Štabu TO Tenja za krivična dela ratni zločin protiv jednog ratnog zarobljenika i protiv 18 civila, u periodu od 7. jula do kraja avgusta 1991. godine na teritoriji opštine Tenja u Republici Hrvatskoj.

Vidakoviću se stavlja na teret ubistvo ratnog zarobljenika, pripadnika MUP-a Republike Hrvatske Đure Kiša, kog je izveo ispred zgrade Štaba TO, vodeći ga ruku vezanih bodljikavom žicom, pucao u njega u hodniku bioskopske sale „Partizan“ iz automatskog oružja u predelu glave i tela. Vidaković je, prema optužnici, protivzakonito zatvorio sedam hrvatskih civila – Mariju i Marka Kneževića, Mandu Banović, Franju Fučeka, Nedeljka, Elizabetu i Franju Gotovca, predao ih nepoznatim licima koja su ih ubila na poljani iza ulice Branka Radičevića u Tenji. Njihova tela su pronađena na lokaciji Betin Dvor, a ekshumirana u februaru 1998. godine.

Čubrilo je optužen za protivzakonito zatvaranje i ubistvo 11 civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još dvojice pripadnika TO Tenja, jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani. Pucao im je u glavu iz automatskog oružja marke „Hekler“. Tela Ivana Valentića, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penića, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burča do danas nisu pronađena jer su premeštena sa mesta gde su lišeni života.

Okrivljeni Vidaković i Čubrilo nalaze se u pritvoru od 10. avgusta 2011. godine na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. S obzirom na izmene ZKP-a i njegove primene od 15. januara 2012. godine, Tužilaštvo je predložilo da se optuženima produži pritvor.
XS
SM
MD
LG