Dostupni linkovi

Dvodnevni generalni štrajk grčkih sindikata


Vodeći grčki sindikati su danas pozvali svoje članove na dvodnevni generalni štrajk zbog uvođenja novih mera štednje koji su teško pogodili radnike i službenike.
Prema izveštajima agencija, dvodnevni generalni štrajk počinje danas i u sindikatima najavljuju održavanje protestnih mitinga u centru Atine ispred zgrade grčkog parlamenta.

Najnoviji generalni štrajk organizuju dve vodeće sindikalne konfederacije javnog i pruivatnog sektora - ADEDY i GSEE - koje imaju skoro dva miliona članova, odnosno polovinu radne snage u Grčkoj. Oni će, kako je izjavio Ilias Iliopulos, generalni sekretar sindikata u javnom sektoru, organizovati i protestni miting u nedelju kada poslanici treba da odlučuju o novom, još rigoroznijem programu štednje.

Tri političke partije - PASOK, Nova demokratija i LAOS - koje stoje iza sadašnje koalicione vlade, pod pritiskom Brisela, složili su se kasno sinoć da se smanje zarade i minimalne plate, ali još nije postignuta saglasnost oko smanjenja penzija.

Ministar finansija Evangelos Venizelos će tokom dana u Briselu pokušati da ubedi zvaničnike EU da odobre Grčkoj nove kredite kako bi zemlja izbegla bankrot.

Grčka bez tih zajmova ne bi imala sredstva za otplatu velikog duga koji dospeva 20. marta, što bi dovelo do bankrota države.
XS
SM
MD
LG