Dostupni linkovi

Slučaj "Fimi media" pred Županijskim sudom u Zagrebu



Zagrebački Županijski sud raspravljaće o USKOK-ovoj optužnici u slučaju „Fimi media“, prvoj u kojoj se za krađu novca iz državnih institucija i firmi tereti politička stranka - HDZ i njen bivši predsjednik, istovremeno i premijer, Ivo Sanader.

O pravomoćnosti jedne od najopsežnijih optužnica u historiji hrvatskog pravosuđa, s više od 500 stranica, odlučivaće vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom decembra 2011. prihvatilo Sanaderovu kauciju za puštanje iz istražnog zatvora i odbranu sa slobode.

Uz Sanadera koji se navodno okoristio s 15 miliona kuna i HDZ u čije se "crne fondove", po optužnici, od 2003. do 2009. nezakonito slilo 31,6 miliona kuna, optuženi su i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici - rizničar Mladena Barišića, portparol vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, vlasnica „Fimi media“ Nevenka Jurak, dvoje njezinih saradnika Anita Lončar Papeš i Bojan Dimić te njihove firme Fimi media, Ani-Lon i Onida.

USKOK tvrdi da je ukupno 70 miliona kuna iz državnih institucija i preduzeća izvučen preko privatne firme „Fimi media“ po kojoj je slučaj i nazvan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka navodno je finansirala i svoje izborne kampanje.
XS
SM
MD
LG